Do góry

Dania główne Przepis na:

Por i brukselka zapiekana pod beszamelem

Przepis dnia 2011-12-10
Por i brukselka zapiekana pod beszamelem

Autor: golona102

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 392

Dodano: 04.12.2011

Odsłon: 7167

Dobre i tuczace i niezdrowe :)

Składniki

  • por, 2
  • Bukselka, 0.5
  • mleko, 1 l
  • maslo, 100g
  • maka, 100g
  • GALKA MUSZKATOLOWA, do smaku
  • ser zolty, zalezy ile kto chce
  • czosnek posiekany, 2 zabki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do zagotowanej wody wrzucamy por pokrojony w okolo 5 cm kawalki. Blanszujemy okolo 3 minuty, wyciagamy i wrzucamy do zimnej wody. To samo robimy z brukselka

  2. Schlodzona brukselke mieszamy razem z porem dodajemy czosnek sol pieprz i wykladamy do naczynia do zapiekania

  3. Przygotowujemy beszamel. Na malym ogniu roztapiamy maslo, gdy roztopione dodajemy make, gdy skladniki polacza sie na gladka jednolita mase, dolewamy mleko , sol pieprz i galke muszkatolowa i caly czas mieszamy do zagotowania. Mieszamy mieszamy mieszamy, beszamel lubi sie przypalic

  4. Polewamy beszamelem warzywa, ser na wierzch i do piekarnika na okolo 40 minut 180 stopni

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 05 grudnia 2011 Lubię brukselkę i podoba mi się taki na nią pomysł. Do ulubionych.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 04 grudnia 2011 ale warzywa zdrowe, to sie wyrowna ;) udanej niedzieli :))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 04 grudnia 2011 ooo, przepis z mlekiem ;D a tak na serio, to smacznie brzmi i ladnie wyglada, wedruje do ulubionych :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń