Do góry

Przekąski Przepis na:

PORY ZAPIEKANE pod beszamelem

PORY ZAPIEKANE pod beszamelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6900

Dodano:

Odsłon: 5594

Pory z szynką lub boczkiem zapiekane i podane z sosem beszamelowym - świetna przystawka na gorąco.

Składniki

  • Pory /tylko białe części/, 4 szt.
  • szynka lub boczek, 4 plastry
  • Żółty ser /starty/, 2 łyżki
  • masło, 1 łyżka
  • vegeta, do smaku
  • sos beszamelowy
  • 8Masło, 2 łyżki
  • mąka, 2 łyżki
  • mleko, 1 szklanka
  • Gałka muszkatołowa, sól, pieprz, do smaku
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte pory gotować z dodatkiem Vegety i masła przez 10 minut. Następnie wyjąć z wywaru . Wystudzone zawinąć w szynkę lub boczek i ułożyć w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym.

  2. SOS BESZAMELOWY: masło rozgrzać w rondelku, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie rozprowadzić wywarem z porów /nie całym/ i dodać mleko. Zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem/powinien być pikantny/ i gałką muszkatołową.. Zalać pory sosem i posypać żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w tem. 150 st.C przez ok. 15 minut, aż do rozpuszczenia sera. Podawać z pieczywem. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń