Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pory zapiekane z rokpolem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 171
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 199
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 171
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 199
Składniki
Pory dokładnie umyj. Odetnij dolne korzonki i górne części zielonych liści. Obgotuj na parze. W międzyczasie w rondelku rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i mieszaj, aż nabierze brązowawego koloru. Zestaw rondelek z ognia i pomału wlej zimne mleko, cały czas mieszając, by nie tworzyły się grudki. Rondelek wstaw na mały ogień i doprowadź sos do wrzenia, pamiętając o mieszaniu.
Dopraw solą, białym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Odsączone pory ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Na wierzchu rozkrusz ser. Zalej całość sosem beszamelowym i posyp rozdrobnionym miąższem z bułki. Piecz pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
• 45 minut • dla 4 osób • cena ok. 19 złŹródło: Show