Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sekretem dobrych drożdżówek jest idealne wyczucie proporcji pomiędzy puchatym ciastem a nadzieniem owocowym. Te porzeczanki pozwalają, aby w każdym ich kęsie znalazły się letnie owoce zanurzone w lekkim cieście drożdżowym.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 906
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 214
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9320
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 906
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 214
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9320
Składniki
Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy do niego łyżkę cukru, 50 g mąki oraz drożdże, odstawiamy na kwadrans. W dużej misce Mieszamy mąki, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz resztę cukru i wlewamy przygotowane wcześniej drożdże. ciasto wyrabiamy i stopniowo dolewamy olej. Gdy ciasto zacznie odchodzi od rąk będzie gotowe. Wtedy wkładamy je do miski i przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie dzielimy na 12 kuleczek i jeszcze na 10 minut pozwalamy im wyrosnąć.
Porzeczkę mieszamy z cukrem i oprószamy mąką ziemniaczaną. Kulki ciasta rozpłaszczamy w dłoni i nakładamy owoce a następnie dokładnie zlepiamy i miejsce zlepienia układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przed włożeniem drożdżówek do piekarnika smarujemy je rozbełtanym jajkiem. Pieczemy do zrumienienia i studzimy.
Przesiany cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny lub wodą. Oblewamy drożdżówki i zostawiamy na moment do obeschnięcia.