Do góry

Przekąski Przepis na:

Porzeczkodzianki

Porzeczkodzianki

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 6707

Dodano:

Odsłon: 338

Sezon rozpoczęty.Bułki drożdżowe z nadzieniem z czarnej porzeczki. W tym roku porzeczka mi pięknie obrodziła dlatego znalazła się w bułeczkach :)

Składniki

  • Ciasto :mąka pszenna 500 g + 50 g drożdży
  • 2 żółtka
  • cukier kokosowy 30 g
  • cukier biały 35 g
  • cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
  • letnie mleko 190 ml
  • olej 60 ml
  • Nadzienie : czarna porzeczka ( po przebraniu ) 300 g
  • maka ziemniaczana 1 łyżka
  • cukier puder 1 płaska łyżka
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozcieramy z cukrem, rozprowadzamy kilkoma łyżkami letniego mleka.

    Żółtka z cukrem ucieramy na gładką masę. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, ubite żółtka, cukier waniliowy, resztę mleka i olej.

    Wyrabiamy starannie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Porzeczki płuczemy, osuszamy na papierze. Potem zdejmujemy z gałązek, dodajemy mąkę ziemniaczaną i przed samym nadziewaniem cukier puder.

    Gdy ciasto wyrośnie odrywamy małe kawałki ciasta, formujemy bułeczki, lekko spłaszczamy, nakładamy po łyżce porzeczki.

    Zlepiamy tak jak prostokątne pączki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 15 min, by bułeczki nieco podrosły.

    Piec ok. 10 min w temp. 175-180 C. Ostudzamy na kratce.

    Ja na szybko zrobiłam lukier z cukru pudru, soku malinowego i odrobiny soku z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń