Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon rozpoczęty.Bułki drożdżowe z nadzieniem z czarnej porzeczki. W tym roku porzeczka mi pięknie obrodziła dlatego znalazła się w bułeczkach :)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Drożdże rozcieramy z cukrem, rozprowadzamy kilkoma łyżkami letniego mleka. Żółtka z cukrem ucieramy na gładką masę. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, ubite żółtka, cukier waniliowy, resztę mleka i olej. Wyrabiamy starannie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Porzeczki płuczemy, osuszamy na papierze. Potem zdejmujemy z gałązek, dodajemy mąkę ziemniaczaną i przed samym nadziewaniem cukier puder. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy małe kawałki ciasta, formujemy bułeczki, lekko spłaszczamy, nakładamy po łyżce porzeczki. Zlepiamy tak jak prostokątne pączki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 15 min, by bułeczki nieco podrosły. Piec ok. 10 min w temp. 175-180 C. Ostudzamy na kratce. Ja na szybko zrobiłam lukier z cukru pudru, soku malinowego i odrobiny soku z cytryny.