Do góry

Desery Przepis na:

Porzeczkowa droga

Porzeczkowa droga

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 172

Dodano:

Odsłon: 5460

Lekkie ciasto bez pieczenia, z sezonowymi owocami

Składniki

  • Herbatniki jasne - 500 g
  • Biszkopty okrągłe - 180 g
  • Śmietanka 30% - 500 ml
  • Serek mascarpone - 250 g
  • Galaretka cytrynowa - 2 szt.
  • Galaretka truskawkowa - 2 szt.
  • Porzeczki czerwone - 20 dag
  • Gorzka czekolada - 1/2 tabliczki
  • Wiórka kokosowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Blachę 24x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę herbatników. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej, gotowanej wody. Galaretki truskawkowe również rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody.

  2. Gdy galaretka cytrynowa zaczyna tężeć, ubijamy na sztywno śmietankę. Dodajemy serek mascarpone oraz galaretkę cytrynową. Wszystko dokładanie mieszamy. Połowę powstałej masy wylewamy na herbatniki.

  3. Na masę układamy na obu brzegach blachy po całym biszkopcie, a przez środek po połówce biszkopta. Pomiędzy biszkopty układamy porzeczki i zalewamy tężejącą, czerwoną galaretką. Schładzamy około 5 minut. Wykładamy pozostałą część masy cytrynowej.

  4. Przykrywamy herbatnikami. Schładzamy w lodówce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy na herbatniki. Posypujemy po wierzchu wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń