Do góry

Desery Przepis na:

Porzeczkowa Finezja

Porzeczkowa Finezja

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3100

Dodano:

Odsłon: 16873

Lekkie ciasto na biszkopcie, choć sycące. Słodka beza, w połączeniu z kwaskowatym dżemem daje połączenie jakiego każdy oczekuje.

Składniki

  • Biszkopt makowy:
  • 3 jajka
  • 3 łyzki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki maku
  • 2 łyżki oleju
  • Konfitura porzeczkowa:.
  • 50 ml piwa
  • 10 dag cukru
  • 25-30 dag czarnej porzeczki
  • 4 – 5 łyżek syropu lawendowego (opcjonalnie)
  • Masa kokosowa:
  • 1 szklanka mleka
  • 15 dag kokosu
  • 10 dag cukru
  • 2 szklanki śmietanki 36%
  • 1 czubata łyżka żelatyny + woda do namoczenia
  • Galaretka porzeczkowa:
  • 1 i ½ szklanki wody
  • 40-50 dag czarnej porzeczki
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie galaretki wieloowocowej (fioletowej, opcjonalnie można dodać jeszcze łyżeczkę żelatyny)
  • Ciasto kruche:
  • 10 dag masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 20 dag mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Beza kokosowa:
  • 4 białka
  • 16 dag cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g kokosu
  • + 3-4 łyżki ziarenek Migdałowy Przylądek (do posypania)
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka cały czas ubijając. Maki przesiewamy wraz z proszkiem i mieszamy z makiem. Dokładnie mieszamy z biszkoptem, dodajemy olej. Pieczemy 25 minut w 175 stopniach. Studzimy.

  2. Piwo zagotowujemy z cukrem, dodajemy porzeczki i smażymy pod koniec możemy dodać syropu lawendowego. Można zamknąć w słoiczku i przechowywać na zimę.

  3. Mleko ostrożne gotujemy z kokosem i cukrem. Zimna śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy wystudzony kokos. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do masy. Biszkopt smarujemy konfiturą i wylewamy masę kokosową (połowę).

  4. Porzeczkę gotujemy w wodzie, dodajemy rozprowadzoną w niewielkiej ilości mąkę i zagotowujemy. Wsypujemy galaretkę i studzimy. wylewamy na kokos. Wylewamy na masę kokosową, a następnie gdy lekko stężeje, wylewamy drugą porcję masy kokosowej.

  5. Zagniatamy wszystkie składniki i odstawiamy do schodzenia na godzinę. Pieczemy w takiej blaszce jak biszkopt. W 200 stopniach przez 10 - 15 minut do zrumienienia, następnie ubijamy bezę i temperaturę zmniejszamy.

  6. Białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, gdy ten się rozpuści dodajemy ekstrakt ocet i przesianą mąkę wraz z kokosem. Posypujemy ziarenkami. Wykładamy na kruche i pieczemy w 130 stopniach przez godzinę. Układamy na wierzchu ciasta i wstawiamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 26 lipca 2015 Wspaniałe i bardzo smakowite ciasto :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń