Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę zapomniane czerwone porzeczki i kasza manna fajne ciasto na ciepłe dni
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1036
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1036
Składniki
Wykonanie ciemnego ciasta: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodawać żółtka. Następnie zmieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki (mąkę, budynie, sól i zneutralizowany sokiem z cytryny proszek do pieczenia) i nadal miksując dodawać po 1 łyżce do masy maślano-jajecznej. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) podzielić na 2 części, 1 schować do zamrażalnika, drugą wylepić spód dużej, kwadratowej blaszki (wcześniej jak zwykle, blaszkę natłuść i wysypać tartą bułką), ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki.
Wykonanie masy z kaszy manny: Białka z solą ubić na sztywno jak na bezy, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier i dalej ubijając, aż cukier całkiem się rozpuści. Ubite białka zmieszać ze śmietaną (już przy użyciu drewnianej łyżki, a nie miksera!), a następnie dosypać budyń i kaszkę. Gotową kaszkę wylać na wyjęte z lodówki ciasto i obsypać porzeczkami, a na wierzch pokruszyć ciasto wyjęte z zamrażalnika. Piec około godziny w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem Smacznego!!