Do góry

Desery Przepis na:

Postne knysze

Postne knysze

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Postne knysze"

Składniki

  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 2 duże cebule
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju (lub masła do smarowania)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zrób zaczyn: rozmieszaj drożdże z?łyżeczką letniego mleka, mąki i?cukru. Odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę połącz z resztą mleka i jajkiem, dodaj?zaczyn, wyrób ciasto. Gdy będzie lśniące, dodaj stopione masło i jeszcze przez chwilę wyrabiaj. Odstaw do wyrośnięcia.

  2. Kapustę wypłucz, posiekaj, ugotuj w?niewielkiej ilości wody. Dobrze odciśnij. Poszatkuj cebule i?przesmaż na?oleju. Dodaj kapustę oraz sól i pieprz do smaku. Duś razem pod przykryciem przez 15 minut.

  3. Z wyrośniętego ciasta odrywaj kawałki, formuj kulki. Każdą rozpłaszcz w dłoniach na placek. Na?środek nałóż farsz. Sklejaj brzegi, formując duże pierogi lub bułeczki. Knysze ułóż na? blasze i?zostaw do?wyrośnięcia.

  4. Wyrośnięte knysze posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw do?piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Gdy się zrumienią, posmaruj je olejem (lub masłem). Piecz 30-35 minut. Knysze najlepiej smakują na ciepło.

  5. porcji, czas ok. 70 min; porcja – 290 kcal, cena 1,30 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: Postne knysze

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń