Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka kresowa z grzybami

Potrawka kresowa z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Potrawka kresowa z grzybami"

Składniki

  • 1 kg mieszanego mięsa gulaszowego
  • 3 cebule
  • 10 dag chudego wędzonego boczku
  • 40 dag mieszanych leśnych grzybów
  • 3 marchewki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 szkl. bulionu wołowego
  • 2 listki laurowe
  • 1 szkl. czerwonego wina
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1 pęczek tymianku
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso opłucz, osusz, ew. pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz, posiekaj. Grzyby oczyść, większe sztuki pokrój na małe kawałki. Boczek potnij w grubą kostkę. Marchewki obierz, pokrój w cienkie plasterki.

  2. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć grzyby oraz marchewkę, smaż 5–6 minut. Oprósz solą i pieprzem, zdejmij. Rozgrzej pozostały olej, zrumień na nim mięso. Przypraw je solą oraz pieprzem. Dołóż boczek, koncentrat pomidorowy i cebule. Włóż listki laurowe.

  3. Podlej winem i bulionem. Przypraw do smaku. Duś pod przykryciem 90 minut. Na około 30 minut przed końcem duszenia do potrawki dodaj grzyby i marchewkę.

  4. Tymianek opłucz, osusz, posiekaj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody. Wlej do potrawki, gotuj jeszcze 2–3 minuty. Gotowe danie posyp tymiankiem. Polej kwaśną śmietaną.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń