Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka na piwie

Potrawka na piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 523 Ocena: 8653

Dodano:

Odsłon: 409

Na wykonanie zarezerwujmy sobie tylko 20 minut a powstanie smaczna, pożywna, piwna potrawka.

Składniki

  • Pierś z kurczaka 250 g
  • 2 czerwone cebule
  • marchewka 100 g
  • 1,5 łyżki oleju
  • słodka papryka 1 płaska łyżka
  • ostra papryka 1/4-1/3 płaskiej łyżki
  • ciemne piwo 200 ml
  • sól, miód do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś kroimy na 3 części, oprószamy pieprzem.
    Cebule kroimy w plasterki, marchew ścieramy na dużych oczkach tarki.
    Na grubej patelni rozgrzewamy olej, szybko przesmażamy z obu stron mięso, posypujemy słodką papryką, mieszamy.
    Dodajemy cebulę z marchewką, mieszamy i podlewamy 100 ml piwa, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 7 minut.
    Potem zdejmujemy pokrywkę, doprawiamy ostrą papryką, zalewamy resztą piwa i dusimy jeszcze kilka minut, do lekkiego odparowania.
    Po zdjęciu z ognia doprawiamy solą i miodem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń