Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Potrawka w gotowanych fenkułach"
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1826
Polecam.
Odsłon: 5633
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1826
Polecam.
Odsłon: 5633
Składniki
Fenkuły opłucz. Włóż do gorącego bulionu i gotuj na wolnym ogniu ok. 15 min. Marchewki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj marchew. Smaż ok. 5 min. Dołóż mięso mielone i mieszając, smaż, aż się zrumieni. Przypraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Dodaj pomidory i duś 10 min.
Dymki oczyść, opłucz. Osobno posiekaj cebulki i szczypiorek. Paprykę czerwoną opłucz, osusz. Strąk rozetnij, usuń środki z pestkami, a miąższ pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij cebulki, dodaj paprykę i smaż 2 min. Dołóż ugotowany ryż. Przypraw kurkumą i pieprzem. Mieszając, smaż kilka minut, by ryż dobrze się podgrzał. Fenkuły osącz, rozetnij na połówki i usuń 1 warstwę ze środka.
Gorący ryż wyłóż na półmisek. Na nim ułóż łódeczki fenkułowe i napełnij je mięsną potrawką. Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem oraz startym na grube wiórki serem. Ew. udekoruj listkami natki pietruszki i marynowaną papryką.Źródło: Tina