Dania główne Przepis na:
potrawka z brukselki i boczku

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 216
Dodano: 04.12.2007
Odsłon: 4184
ciekawa, acz nietypowa propozycja obiadowa
Składniki
- czosnek, 2-3 ząbki
- brukselka, 250 g
- boczek, 5-6 dużych plastrów
- białe wino
- sól, pieprz
- parmezan, do posypania
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Oczyścić i przekroić na pół brukselki, usuwając białe części. Pokroić boczek w małe plasterki i podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni, razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Gdy boczek się przyrumieni dodać brukselki i posolić do smaku, jeśli potrzeba. Przykryć i gotować 5-8 min, aż brukselki przyrumienią się i zmiękną. Dodać odrobinę białego, wytrawnego wina do rondla i delikatnie mieszać. Zostawić na chwilę na ogniu, aby płyn wyparował. Podawać posypane parmezanem.
Komentarze do przepisu (1)

gvlba 14 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Identyczne zdjęcie ma BANNY tylko inaczej się nazywa0 Kto głosował? | Odpowiedz