Do góry

Dania główne Przepis na:

potrawka z kurczaka i papryki

potrawka z kurczaka i papryki

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 132

Dodano:

Odsłon: 7732

coś dla fanów drobiu i papryki :)

Składniki

  • piersi z kurczaka, 2 podwójne
  • papryki (mogą byc różnokolorowe), 7 sztuk
  • średnie cebule, 2
  • duże pieczarki, 7-8
  • ostre papryczki, 2
  • Śmietana 30%, 0,25l
  • papryka słodka w proszku, pół opakowania
  • tymianek, rozmaryn, oregano, po ok łyżeczce
  • bulion, ok litra
  • sól, pieprz, sos sojowy ciemny, do smaku
  • oliwa, do podsmazenia
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mięso kroimy w dość dużą kostkę i podsmazamy na oliwie do zrumienienia, następnie dodajemy sos sojowy, tymianek, oregano i smażymy dopóki mięso równomiernie się pokryje przyprawami (filety można zamarynować w przyprawach wcześniej i od razu wszystko podsmażyć)

  2. dodajemy cebule i pieczarki pokrojone w dośc duże kawałki- jak puszczą sok dodajemy wszystkie papryki- te ostre i "normalne", następnie paprykę w proszku i czekamy aż płyn trochę odparuje.

  3. podlewamy wszystko bulionem (tak, żeby składniki trochę wystawały spod płynu), doprawiamy solą i pieprzem, dusimy wszystko do miękkości.

  4. gdy warzywa zmiękną i smaki się połaczą dodajemy śmietanę i koniec :) podajemy z ryżem. potrawkę można zagęścić mąką, jednak ja wolę jak ma konsystencję zupy. smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń