Do góry

Zupy Przepis na:

Potrawka z kurczaka na pikantnie

Potrawka z kurczaka na pikantnie

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4707

Dodano:

Odsłon: 17535

Zastanawialiście się zapewne nieraz co zrobić z ugotowanym kurczakiem z niedzieli, z bulionem nie ma problemu bo można zrobić pomidorową albo dodać żelatyny i zrobić auszpik. A może potrawka z kurczaka ? Szybkie i niebanalnie smaczne danie.

Składniki

  • 0,5 kg ugotowanego mięsa drobiowego
  • czerwona papryka
  • 2 papryczki chilli
  • pęczek szczypiorku lub koperku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 średnie pomidory
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • olej sól, pieprz, pieprz cayenne majeranek
  • mąka pszenna
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
5-6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie


  1. Na potrawkę najlepsze jest mięso z udek i przynajmniej połówki piersi kurczaka.
    Ugotowane mięso z udek obieram i kroję w ok 2 cm kawałki, z piersi kroję w 1 cm talarki a następnie kruszę na takie nie za małe kawałki.
    W garnku w którym docelowo będzie potrawka rozgrzewam olej i wrzucam drobno posiekaną cebulkę i podsmażam do momentu zeszklenia, dodaję skrojone mięso i tylko przez kilka minut podsmażam co chwilę mieszając aby się zarumieniło.
    Następnie dodaję starty czosnek i skrojoną w paseczki paprykę i możliwie drobno zsiekane papryczki.
    Całość podlewam rosołem i duszę.
    Miernikiem przejścia do kolejnego kroku jest miękkość papryki. Przygotowuję śmietanę, hartuję ją i dodaję do potrawki, chwilę gotuję.
    W tym czasie przygotowuję mąkę do zagęszczenia - w połowie szklanki wody mieszam 2 łyżki mąki.
    Tak przygotowaną mąkę wlewam małymi porcjami ciągle mieszając potrawkę.
    Doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne do smaku, odaję szczypiorek i zdejmuję z pieca.
    Gotową potrawkę możemy od razu podać bo ciepła jest najsmaczniejsza.
    Warto dodać odrobinę makaronu.

    Zdjęcia z etapów przygotowania do zobaczenia na:
    http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/04/potrawka-z-kurczaka-na-pikantnie.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń