Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka z kurczaka w sosie koperkowym

Potrawka z kurczaka w sosie koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1441

Dodano:

Odsłon: 6048

Bardzo smaczne danie, które zostało chyba nieco zapomniane. Jednak taki powrót do klasyki dobrze zrobi każdemu :) Przypomniałam sobie o tym daniu, czytając ''Książkę poniekąd kucharską'' J.Chmielewskiej. Jest to jedna z moich ulubionych autorek i czytuję ją namiętnie niemal od dzieciństwa, większość utworów czytałam po kilka razy i bawią mnie wciąż tak samo. W tej książce wspomniana była akurat potrawka z królika, ale na jej wzór przygotowałam potrawkę z kurczaka. Miała być z królika, ale nie dostałam go w sklepie, śpieszyłam się, więc jest z kurczaka. Przepis oczywiście trochę zmieniłam, bo nie wszędzie mi się podobał. Wychodzi jej strasznie dużo, a najlepiej smakuje z ryżem.

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • 2 ćwiartki kurczaka (najlepiej z wolnego wybiegu, karmionego ekologiczną paszą)
  • 2-3 marchewki
  • 1 spora pietruszka
  • 2-3 listki laurowe
  • 7 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki estragonu
  • 1,5-2 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • pęczek koperku
  • 1 łyżeczka ekologicznej przyprawy uniwersalnej (czyli wegety bez nawozu)
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z 0,5 cytryny
  • 300ml śmietany 12-18%
  • 1 łyżka mąki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchewkę kroimy w kostkę, pietruszkę ścieramy na mniejszych oczkach tarki. Wrzucamy do garnka (nie najmniejszego, jaki mamy w kuchni, takiego większego średniaka). Dodajemy liście, ziele angielskie, łyżeczkę pieprzu, odrobinę soli, estragon i wlewamy około pół litra wody. Zagotowujemy, dodajemy eko-vegetę.

  2. W międzyczasie rozpuszczamy na patelni masło klarowane i obsmażamy na nim mięso (w całości) do zrumienienia.

  3. Obsmażone mięso wrzucamy do garnka i w razie potrzeby dolewamy gorącej wody tak, by przykryła mięso. Trochę może wystawać.
    Gotujemy około dwóch godzin na malutkim ogniu.

  4. Po tym czasie mięso będzie już mięciutkie. Wyjmujemy je, oddzielamy od kości i rozdrabniamy. Ja lubię to robić, rozszarpując je dwoma widelcami, ale spokojnie można pokroić w kostkę.

  5. Śmietanę mieszamy z łyżką mąki. Do śmietany dodajemy kilka łyżek rosołku z garnka, mieszamy starannie. Zwiększamy ogień pod garnkiem i cały czas energicznie mieszając, powoli wlewamy śmietanę. Dorzucamy do tego pęczek posiekanego koperku.

  6. Do garnka z powrotem wkładamy mięso i starannie mieszamy. Dodajemy sok z połówki cytryny i gotujemy jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając i pilnując potrawki, bo po dodaniu mąki może zacząć ''łapać dno'' :)

    Podajemy na gorąco z ryżem, ziemniakami, makaronem, pieczywem... z czym kto najbardziej lubi. Ja najbardziej lubię z ryżem, mój tata z kartoflami... :)





    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alutka50 27 kwietnia Podaj ten przepis bez "poprawek" oczywiście tez z kurczakiem! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 kwietnia Może rzeczywiście trochę zapomniane, ale u nas gości na stole, co jakiś czas :)

Za czasów młodzieżowych mama co tydzień robiła i cała rodzina tak się zajadała, że nie dla wszystkich była repeta xD

Pyszne jedzonko :D
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń