Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka z polędwicy z powidłami

Potrawka z polędwicy z powidłami

Autor:

Przepisów i artykułów: 470 Ocena: 7259

Dodano:

Odsłon: 200

Cudowne połączenie słodkości z delikatną polędwiczką wieprzową. Imbir nas rozgrzeje, cynamon pomorze w przeziębieniu.

Składniki

  • polędwica wieprzowa 500 g
  • bulion mięsny ok.100 ml
  • powidła śliwkowe 330 g
  • sok wiśniowy 100 ml
  • 5 goździków
  • 4-5 cm świeżego imbiru
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz cytrynowy
  • 6-7 śliwek węgierek
  • ocet balsamiczny 1-3 łyżki
  • odrobina mąki do mięsa ( opcjonalnie )
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sos.
    Śliwki pokroić w ćwiartki.
    W garnku podgrzać powidła, dodać sok, goździki, starty imbir, cynamon i pokrojone śliwki.
    Gotować na wolnym ogniu około 10 minut.

  2. Polędwicę pokroić w 2 cm plastry. Każdy plaster rozpłaszczać lekko dłonią. Posolić i popieprzyć z obu stron. Mięso można lekko posypać mąką.
    Polędwiczki wieprzowe smażyć po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu w niewielkiej ilości oleju.

  3. Przesmażone polędwiczki przełożyć do sosu, podlać bulionem, doprawić octem i gotować 2-3 minuty.
    Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 listopada Mięso i owoce - połączenie idealne :)
Patrząc na składniki, to musi smakować rewelacyjnie. Piszę się na następny raz :D
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń