Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka z Soczewicy

Potrawka z Soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 3377

Dodano:

Odsłon: 3158

Pełna smaku i aromatu potrawka, pyszna, syta ulubiona w moim domu :)

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na początku moczymy garść suszonych grzybów w gorącej wodzie. Na patelnię dajemy masło, olej i podsmażamy mięso na złoty kolor. Pieczarki kroimy w ćwiartki, marchew, seler, pietruszkę w kosteczkę. Gdy mięso jest już rumiane przekładamy, go do rondla podlewamy wodą dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy.

  2. Na tej samej patelni co mięso, podsmażymy pieczarki też na złoty kolor (by pieczarki nam się ładnie podpiekły na patelni nie może być dużo pieczarek, tylko tyle by przykryć dno), gdy pieczarki są już gotowe, odkładamy je do miski i kolejno podsmażamy marchew, seler i pietruszkę. Gdy wszystkie warzywa są już podsmażone dodajemy je do mięsa, dodajemy przecier pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oraz mielonym kminkiem, wszystko mieszamy i dusimy. Na tej samej patelni co warzywa podsmażamy cebulę i dodajemy 2 łyżki miodu, gdy cebula zaczyna się karmelizować dorzucamy ciecierzyce, dokładnie mieszamy i całość przelewamy do duszonych warzyw z mięsem.

  3. Namoczone grzyby, odcedzamy i dodajemy do reszty, całość co chwile mieszamy jeżeli trzeba dolewamy trochę wody najlepiej tej z suszonych grzybów. Potrawkę dusimy do miękkości mięsa i warzyw na koniec, gdy wszystko jest już miękkie dodajemy 2 łyżki jogurtu, jeżeli trzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku, podajemy z chlebem lub same.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zonia48 27 maja 2015 Ta ciecierzyca to ma być wcześniej ugotowana czy nie? Bo przecież cieciorka to bardzo długo musi się gotować. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń