Do góry

Desery Przepis na:

Potrójnie cytrynowe ciasto z makiem

Potrójnie cytrynowe ciasto z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2938

Dodano:

Odsłon: 19677

Choć nie lubię ciast z cytrynowym posmakiem, to ciasto zajadam bez przerwy :) Lekkie, wilgotne i mocno cytrynowe.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz solą. W oddzielnym naczyniu mieszamy mak z łyżką mąki. Masło ( o temp. pokojowej ) ucieramy na gładką masę mikserem na najwyższych obrotach, pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym jajku, skórkę z cytryny oraz sok, na końcu ekstrakt z wanilii. Mieszamy do połączenia składników. Do masy dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy. Wsypujemy mak i miksujemy na najniższych obrotach do wmieszania składnika. Formę ( u mnie keksówka ok. 12 x 27 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy w 180 C przez 15 min. następnie zmniejszamy temp. do 160 C i pieczemy kolejne 35- 40 min. do suchego patyczka. Składniki na syrop łączmy w garnuszku i gotujemy ok. 3 min ciągle mieszając, następnie polewamy już upieczone i ostudzone ciasto. Tak samo postępujemy z lukrem, podgrzewając składniki w garnuszku i polewając ciasto. Podajemy po ok. 30 min. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dagita 15 lipca 2013 Ciasto super! Robiłam je już kilka razy :)
P.S. 16 łyżek masła to tak mniej więcej kostka?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konia 07 czerwca 2012 Jak dla mnie ciasto bombowe :) Wlasnie takie proste ciasta sa najlepsze , a cytrynowy smaczek ... kusi:))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilovebakepl 29 maja 2012 Można zrobić bez maku. Ważne, aby przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe, jeśli nie potrzymać do momentu, aż patyczek będzie suchy. Smacznego :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 29 maja 2012 A ja uwielbiam ciasta z cytrynowym posmakiem, więc już zapisałam twój przepis. Czy można zrobić to ciasto bez maku ? Czy dodać wtedy więcej innego składnika?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń