Do góry

Przetwory Przepis na:

Powidła domowe dla leniwych - najprostsze

Powidła domowe dla leniwych - najprostsze

Autor:

Przepisów i artykułów: 333 Ocena: 9014

Dodano:

Odsłon: 1226

Kocham powidła, a takie domowe to wprost ubóstwiam. Pamiętam, że dawniej u nas takie powidła smażyło się kilka dni w dużym garze nad ogniskiem, one były najlepsze. Ja natomiast proponuję wam równie pyszne powidła, ale w dużo prostszej wersji, o wiele szybsze i mniej pracochłonne.

Składniki

  • Śliwki węgierki ( u mnie 4 litry już zblenderowanych)
  • cukier ( u mnie 3/4 kg, może być mniej lub więcej, zależy od was)
  • blender ( u mnie robot do koktajli)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i blendujemy na gładką masę.

  2. Masę śliwkową wlewamy do wysokiego garnka z grubym dnem i dodajemy cukier. Mieszamy i wstawiamy na średni ogień żeby doprowadzić do wrzenia.

  3. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień na mniejszy ( tak tylko żeby pyrkało) i gotujemy, i gotujemy aż wyparuje woda i zostanie gęste powidło, mieszając co jakiś czas, żeby się nam nie przypaliły (mnie zajęło to około 2 godziny).

  4. Gęste gorące powidła przekładamy do małych wyparzonych słoiczków.

  5. Zakręcamy i pasteryzujemy tak około 10 minut po zagotowaniu, ugotowane obracamy do góry dnem do wystygnięcia ( przy powidłach pasteryzacja jest niekonieczna, ale ja wole dmuchać na zimne akurat w tym przypadku). Smacznego !!!

  6. ;-)))

  7. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń