Do góry

Przetwory Przepis na:

Powidła pomarańczowo-dyniowe wg przepisu z 1913 roku

Powidła pomarańczowo-dyniowe wg przepisu z 1913 roku

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 274

Dodano:

Odsłon: 3227

Powidła mają konsystencję gęstej marmolady i świetnie sprawdzą się na kanapce lub w naleśnikach. Przepis jest tak prosty, że nie może się nie udać.

Składniki

  • 300 g surowej dyni
  • 150 g cukru
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • mielony imbir
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię pokroić w małą kostkę. Wrzucić na patelnię.

    Otrzeć skórkę z pomarańczy, włożyć do dyni. Następnie wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny, dodać do dyni. Posłodzić (ilość cukru można zwiększyć, przepis mówi, żeby go dodać tyle, ile jest dyni, ale moim zdaniem to o wiele za dużo), dodać imbir.

    Smażyć, dopóki dynia się nie rozpadnie, a powidło nie zgęstnieje. Pod koniec smażenia mieszać, żeby się nie przypaliło.

    Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń