Do góry

Przetwory Przepis na:

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3407

Dodano:

Odsłon: 12739

Normalnie uzależniłam się od przetworów:))) Dzisiaj powidła śliwkowe..Smacznego

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 kg cukru (lub wg uznania),
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć, usunąć pestki. Dno garnka wypełnić niewielką ilością wody i przełożyć śliwki. Gotować przez ok. 10 - 15 min. Ugotowane śliwki smażyć na wolnym ogniu. Gdy zaczną gęstnieć - dodać cukier i dalej smażyć. Gęstość powideł zależy od upodobań gotującego. Gorące powidła nałożyć do słowików, zamknąć szczelnie i jeszcze przez chwilę pasteryzować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 września 2014 1. Piękne naklejki na słoiki , wyrób własny czy kupowane ? Jeśli kupowane to zdradź gdzie bardzo proszę . 2. Powidła śliwkowe w moim wykonaniu "robią" się same , bez stania i mieszania by nie przywarły do dna osiągają stosowną gęstość . A robię to tak : 2,5 kg śliwek , 1/2 kg cukru , 2 łyżki octu dla koloru i konsystencji . Wszystko mieszam i zostawiam w garnku / jajowaty garnek do pieczenia mięsa były takie kiedyś , lub w prodziżu /na 12 godzin . Proszę się nie zrażać ilością powstałego soku , ponieważ wszystko się wygotuje . Następnego dnia wstawiamy garnek na gaz i smażymy a raczej dusimy 7-8 godzin .Konsystencja powinna być taka, aby powidła płatami odpadały od drewnianej łyżki. Pod żadnym pozorem NIE WOLNO MIESZAĆ powideł podczas gotowania, jeszcze raz podkreślam : NIE WOLNO !!! bo natychmiast się przypalą!Robię tak od kilku lat i ani śladu przypalenizny , szorowania garnka czy wystawania przy nim i mieszania. Szczerze polecam , bo w tym roku śliwki obrodziły i jest ich mnóstwo można więc wypróbować . Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń