Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, sezon śliwkowy w pełni więc chciałabym zaproponować przepis na powidła śliwkowe bez cukru. Powidło śliwkowe jest bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i bez cukru, jeżeli ktoś jeszcze nie robił powidła, to polecam wypróbować przepis.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10510
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 92
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10510
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 92
Składniki
Z dokładnie umytych śliwek usuwam pestki. Śliwki przekładam do garnka dodaję wodę i zaczynam smażyć powidło. Do smażenia powidła, najlepiej jest wybrać garnek jak najszerszy, wtedy szybciej odparuje sok.
Smażenie powidła: Na początku smażenia, płomień pod garnkiem mam ustawiony na większy płomień, aby śliwki puściły sok, od czasu do czasu mieszam. Następnie zmniejszam płomień i smażę powidło, czym powidło staje się gęstsze tym częściej mieszam, żeby powidło nie przywarło do dna garnka i nie pryskało po całej kuchni. Ja powidło smażyłam około 3 godzin, ale długość smażenia zależy od ilości śliwek i wielkości garnka. Pod sam koniec smażenia, możemy dodać do smaku cukier, ja nie dodaję.
Żeby sprawdzić czy powidło ma już odpowiednią gęstość, to podczas mieszania gdy ślad po łyżce nie zlewa się, tylko pozostaje, a powidło trudno odkleja się od łyżki, to znaczy że jest już gotowe. Gorące powidło nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, brzeg słoika wycierami mocno zakręcam wieczko. Słoiczki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą i pozostawiam do wystudzenia. Tak przygotowane powidło, przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu. Powidło śliwkowe jest gotowe, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa