Do góry

Przetwory Przepis na:

Powidła śliwkowe (klasyczne)

Powidła śliwkowe (klasyczne)

Autor:

Przepisów i artykułów: 1888 Ocena: 43403

Dodano:

Odsłon: 13592

Polskie pyszne zdrowe

Składniki

  • 1 kg śliwek
  • 25 dag cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Starannie ,dobrze dojrzałe śliwki wypestkować. Włożyć śliwki do dużego szerokiego rondla i gotować na słabym ogniu ,dość często mieszając aż do odparowania soku w takim stopniu ,by przegarnięta drewnianą łyżką masa śliwkowa zlewała się bardzo powoli. Do zagęszczonej masy dodać cukier. Powidła rozrzedzą się wówczas i trzeba gotować je dalej na bardzo słabym ogniu ,aż do osiągnięcia gęstości sprzed dodania cukru. Przełożyć gorące do słoików.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń