Do góry

Przetwory Przepis na:

Powidła śliwkowe z cynamonem

Powidła śliwkowe z cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 8924

Dodano:

Odsłon: 4194

Powidła śliwkowe z cynamonem

Składniki

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 500 g cukru (lub więcej)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy, pozbywamy je pestek i wrzucamy do naczynia z grubym dnem. Smażymy je około godziny na wolnym ogniu, dodajemy cukier, znowu smażymy (pamiętajcie o częstym mieszaniu). Możecie smażenie rozłożyć na dwa dni, ja tak robię. Kiedy owoce się zupełnie rozpadną, powidła są gotowe. Pamiętajcie żeby za bardzo ich nie odparować, po ostudzeniu jeszcze zgęstnieją. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon. Gorące powidła wlewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami, odwracamy do góry dnem.
    Z tej ilości składników wyszły mi 4 małe słoiki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

DomowaPiwniczka 10 października 2017 śliwka z cynamonem, mmmmm... rozmarzyłąm się :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 października 2017 Pyszne, też akie robimy :)

Przy okazji dodaj troszeczkę chilli, będzie nowa jakość ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń