Do góry

Przetwory Przepis na:

powidła z aronii śliwką osłodzone :)

powidła z aronii śliwką osłodzone :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1928

Dodano:

Odsłon: 1767

Moc witamin aronii i słodycz śliwki - świetne połączenie, które zachęca nawet przeciwników goryczki charakterystycznej dla aronii -nie wierzą, że to aroniowe przetwory :) Przepis na 15 słoiczków 200ml

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Uwaga - do aronii zawsze absolutnie pamiętam o rękawiczkach i jednorazowych ściereczkach, bo bardzo i trwale farbuje.

    Owoce aronii ściągam z gałązek - widelcem (rośnie podobnie do winogron).
    Myję i mrożę 24 do 48 godzin. Zamrażanie niszczy ściany komórkowe, co ułatwia wysmażanie aronii na powidła / konfiturę.
    Zamrożoną aronię przesypuje do garnka, w którym przygotuję powidła. Wystarczy lekko poruszyć nożem i owoce zamrożone owoce sypią się jak szklane kulki :)
    Rozmrażając zasypuję owoce ksylitolem (może być cukier, jednak ze względów zdrowotnych i dietetycznych używam ksylitolu).
    Wyjmuję z zamrażarki wieczorem i zostawiam na noc przykrywając ściereczką.

  2. Aronię zalewam połową szklanki wody i gotuję półtorej godziny na małym ogniu pod przykryciem.
    Myję śliwki, łamię na połówki, wyjmuję pestki i dodaję do aronii.
    Dokładnie mieszam i gotuję jeszcze 2 razy po półtorej godziny na najmniejszym możliwym ogniu.

    Podczas ostatniego gotowania blenduję zawartość, głównie by rozdrobnić skórki aronii, gdyż są uparcie twarde :)

    Gorącą zawartość nalewam go czystych, suchych gorących słoików (prosto ze zmywarki lub podgrzanych w piekarniku 30 minut 120 stopni).
    Mocno zakręcam pilnując czystości gwintów słoików.
    Odstawiam do góry dnem/
    Studzę całą noc.

    Bingo - trochę pracy, ale jaka pychotka! mniaam:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 września 2017 Masz wenę Kobietko ;)
U nas też czasami udaje się "coś" zrobić, ale nie w takiej ilości, jak u CB.
SZACUN wielki :))
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń