Do góry

Przetwory Przepis na:

Powidła z płatków róży

Powidła z płatków róży

Autor:

Przepisów i artykułów: 369 Ocena: 4290

Dodano:

Odsłon: 9353

Kto lubi pączki z prawdziwą różą, naleśniki, rogaliki ? Polecam łatwy przepis na aromatyczne powidła :)

Składniki

> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotuj blender ręczny, jeśli go nie posiadasz pożycz na dziesięć minut.

    Płatki należy poobrywać ze szypułek. Jeżeli krzak rośnie na czystym terenie, nie należy ich płukać.
    Nie obcinam również białych końcówek, jest z tym za dużo pracy. Należy też pamiętać, że im więcej płatków, tym lepiej.



    Przepis;

    Płatki róży
    cukier dwa razy tyle wagowo co płatków

    Ja miałam 370 g. płatków, użyłam 740 g. cukru.
    szklanka wody.

    Wodę wlać do garnka i zagrzać, wsypać cukier. Mieszać do rozpuszczenia.
    Następnie stopniowo dosypywać płatki, miksując blenderem.

    Jeżeli jest wagowo mniej produktu, należy użyć mniejszą ilość wody.

    Powidła przekładamy do czystych i suchych słoiczków. Zakręcamy. Przechowujemy w lodówce lub chłodnym miejscu.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń