Do góry

Dania główne Przepis na:

Powidła ze śliwek węgierek

Powidła ze śliwek węgierek

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 161

Wypróbowany przepis na "Powidła ze śliwek węgierek"

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 50 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2–3 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Śliwki umyj, rozetnij, usuń pestki. Anyż i goździki rozetrzyj w moździerzu na puder. Owoce zmiel w maszynce do mięsa. Przełóż do garnka o grubym dnie. Dodaj roztarte przyprawy i ok. 1/2 cukru. Doprowadź masę do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i smaż powidła jeszcze ok. 3 godzin. Często mieszaj, aby masa śliwkowa nie przypaliła się. W czasie smażenia porcjami wsyp pozostały cukier. Wystudź.

  2. Następnego dnia powidła gotuj ponownie przez 3 godziny. Wystudź. Trzeciego dnia powidła gotuj jeszcze godzinę. Gorącą masę śliwkową wymieszaj z cynamonem.

  3. Przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć. Postaw do góry dnem. Przykryj ściereczką. Pozostaw tak do całkowitego wystudzenia. Potem przenieś powidła w chłodne, suche miejsce.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń