Do góry

Przetwory Przepis na:

Powidło śliwkowe

Powidło śliwkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 717 Ocena: 47884

Dodano:

Odsłon: 5459

Mogłabym je jeść bez końca.

Składniki

  • śliwki węgierki 3.5 kg
  • cukier 1 kg
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć, osuszyć na sicie, wypestkować.

  2. Tak przygotowane włożyć do dużego garnka, zasypać połowa przewidzianego cukru, smażyć na wolnym ogniu 3 godziny, bardzo często mieszając, aby się nie przypaliły. Po tym czasie przełożyć do innego garnka. Smażyć jeszcze przez 4 godziny (najlepiej zrobić to drugiego dnia, aby nie oszaleć przy mieszaniu powidła 7 godzin bez przerwy), dodając kolejne 1/2 kg cukru . Gorące powidło przekładać do słoiczków. Przy użyciu suchej ściereczki wytrzeć ich brzegi, następnie słoiki dokładnie zakręcić.

    Polecam!

  3. Uwaga: Z podanych proporcji wyszło 5 słoiczków powidła śliwkowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń