Do góry

Desery Przepis na:

Poziomkowy torcik z mascarpone

Poziomkowy torcik z mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19054

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Poziomkowy torcik z mascarpone"

Składniki

  • SKŁADNIKI 6 białek
  • 35 dag cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu
  • pół litra kremówki
  • 25 dag mascarpone
  • truskawki
  • poziomki
  • listki mięty
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Alina Waliczek z Dzimierza.

  2. Zimne białka ubij z solą. Ubijając, dosypuj po łyżce cukru (piana powinna być sztywna i lśniąca). Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet, ubij.

  3. Masę włóż do szprycy, na papierze do pieczenia uformuj dwa koła o śr. 28 cm i 20 cm (koła możesz zrobić ozdobne – w kształcie rozetek). Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 110°C na 5 min. Zmniejsz do 90°C, piecz przy uchylonych drzwiczkach ok. półtorej godziny.

  4. Kremówkę ubij. Połącz z mascarpone. Połowę rozsmaruj na dużej bezie, ułóż owoce. Przykryj drugą bezą. Rozsmaruj krem, ozdób owocami i miętą.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń