Do góry

Desery Przepis na:

Poziomy metrowiec

Poziomy metrowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10028

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Poziomy metrowiec"

Składniki

  • 3 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 20 łyżek stopionego masła
  • 20 łyżek ciepłej wody
  • 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao. Masa: 2 budynie wiśniowe
  • 4 szklanki mleka
  • cukier w ilości podanej na opakowaniu budyniu
  • 2 kostki masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, dolewając ciepłą wodę i masło. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek i dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao, mieszamy. Ciasta pieczemy osobno przez 30-40 minut w keksowych foremkach w temperaturze 180oC. Studzimy i tniemy wzdłuż na połowy.

  2. Masa: Proszek budyniowy rozprowadzamy szklanką zimnego mleka. Wlewamy do reszty gotującego się mleka z odpowiednią ilością cukru, gotujemy budyń wiśniowy. Studzimy.

  3. Masło ucieramy do białości. Ucierając dokładamy budyń. Masą wiśniową smarujemy dość cienko na przemian ciemne i jasne placki. Resztą masy dekorujemy boki i wierzch ciasta.

  4. Czas przygotowania: 60 minut. Cena jednej porcji: około 1,30 zł.

  5. Wartość odżywcza 1 porcji: 520 kcal. Białko: 8,7 g/Tłuszcz: 47 g/Węglowodany: 74 g.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń