Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Praliny z orzechową posypką"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 120
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 580
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 120
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 580
Składniki
Praliny można podać na patyczkach. Koniec wykałaczki zanurz w czekoladzie, wbij w kulkę i wstaw na 30 minut do lodówki. Dzięki temu patyczki nie wysuną się z pralinek.
Rozkrusz herbatniki (najwygodniej zrobisz to, wkładając ciasteczka do worka foliowego i rozgniatając je wałkiem do ciasta). Przełóż do miski, wymieszaj ze śmietaną i miodem.
2. Pokrój na kawałki tabliczkę czekolady i stop w kąpieli wodnej. Gdy przestygnie, dodaj do niej miękkie masło i rum (lub likier).
Na koniec połącz masę czekoladową z herbatnikami wymieszanymi ze śmietaną i miodem. Dłońmi szybko wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Miseczkę z ciastem przykryj folią i wstaw na 15 minut do lodówki.
Ze schłodzonego ciasta odrywaj małe kawałki i lep w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki wstaw na 10 minut do zamrażalnika. Stop w kąpieli wodnej drugą czekoladę. Gdy lekko przestygnie, wlej do niej olej i wymieszaj.
Posiekaj drobno orzechy i wsyp do miseczki. Zanurzaj kulki w roztopionej czekoladzie, a gdy całe się nią pokryją, posyp je posiekanymi orzechami. Gotowe praliny układaj na paterze, udekoruj marcepanowymi gwiazdkami.Źródło: Olivia