Do góry

Zupy Przepis na:

Prawdziwa Kwasnica z Nowego Targu

Prawdziwa Kwasnica z Nowego Targu

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 4451

Dobra na kaca...no i pyszna w ogóle!

Składniki

  • kiszona kapusta bez konserwantów, 2kg
  • Żeberka wieprzowe, 1kg
  • żeberka wieprzowe wedzone, 1kg
  • żeberka baranie wedzone -niekoniecznie, 1/2kg
  • ziemniaki, 1.5kg
  • woda ze studni-albo z kontenera, 5l
  • sól pieprz
  • sól pieprz...ewentualnie czosnek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka włóż kapustę..>.(musi być kwaśna i najlepiej prosto z silosa bez chemii)-zalej wodą_zagotuj

  2. żeberka -wszystkie podziel na 2-3 kostki i dodaj do kapusty-maja sie gotować razem-mieszaj!-ja jeszcze podsmażam na patelni ...ale to wg uznania

  3. ziemniaki obierz,podziel na średnie ćwiartki (lub kostki) i zagotuj na pół-twardo w osolonej wodzie

  4. Żeberka muszą być miękkie aby dodać ziemniaki-gotuj wszystko ...tak aby ziemniaki sie nie "rozleciały"-dolewać wody tak aby kwaśnica zawsze była zupą a nie kapuśniakiem

  5. ...nic nie dodawaj do kwaśnicy -oprócz soli i pieprzu -bo zrobisz kapuśniak!

  6. podawać z chlebem posmarowanym smalcem ze skwarkami-

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 19 lipca 2011 Bez kminku nie da rady. Chyba, że kapusta była kiszona z dodatkiem kminku. Poza tym ok.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tequila61 24 listopada 2010 Anetto! Kwaśnice każdy gotuje po swojemu i za zwyczaj zawsze wychodzi kapuśniak...prawda?????Pozdrowienia Góralom przekaże że hejjjj!!!!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetta73 21 listopada 2010 no i ,pozdrawiam gorali a kwasnice kazdy gotuje.....po swojemu,hej

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń