Do góry

Desery Przepis na:

Prawdziwe ciastka piaskowe

Prawdziwe ciastka piaskowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 271 Ocena: 2642

Dodano:

Odsłon: 3133

Bardzo podobne w smaku i konsystencji do duńskich ciastek maślanych, które można było swego czasu kupić w pięknych puszkach. Nie wiem, czy nadal są dostępne w handlu, bo odkąd nauczyłam się piec te ciasteczka – nie mam powodu szukać gotowców w sklepach. Cudownie kruche, rozpływają się wprost w ustach. Proporcja na 50 ciasteczek.

Składniki

  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g surowej masy marcepanowej (ja swoją kupiłam w Lidlu, ale nie zamierzam tu niczego reklamować – o nie, to tylko podpowiedź,
  • mała łyżeczka pasty waniliowej lub łyżeczka cukru wanilinowego
  • 250 g mąki orkiszowej lub pszennej
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, marcepanem (marcepan bywa niekiedy dość twardy, warto go więc wcześniej rozetrzeć), wanilią. Przesiać mąkę i zagnieść z masą maślaną ciasto. Uformować kilka wałków o średnicy 5 cm, owinąć w folię i odstawić na noc do lodówki.

  2. Rano nagrzać piekarnik do 200 stopni. Odcinać krążki o grubości 0,5 cm. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez 12 – 15 minut na złoty kolor. Gorące ciastka zdjąć nożem z blachy, przełożyć na kratkę i odstawić do ostudzenia.

  3. Przechowywać w puszce lub słoju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń