Do góry

Dania główne Przepis na:

Prawdziwki zapiekane z młodymi ziemniakami

Prawdziwki zapiekane z młodymi ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 15101

Dodano:

Odsłon: 258

Gorąco polecam.

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • pół kg prawdziwków
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • pół litra smietany 30 %
  • ser zółty do posypania
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • oliwa do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrałem, pokroiłem w pół plasterki ( o grubości 1 cm ), przesmażyłem na oliwie, ok. 10 minut, delikatnie mieszając.
    W garnku zagotowałem śmietankę. Wrzuciłem przesmażone ziemniaki.
    Grzyby i cebulę pokrojone w kostkę wraz z posiekanym czosnkiem przesmażyłem na oliwie ( duży ogień, aby szybko odparowała woda ). Smażyłem 10 minut , cały czas mieszając. Dodałem ziemniaki. Doprawiłem sola, pieprzem i tymiankiem. Gotowałem na wolnym ogniu 10 minut, często mieszając.
    Formę do zapiekania wysmarowałem masłem, posypałem tarta bułką, przełożyłem do niej ziemniaki z grzybami. Zapiekałem w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Po tym czasie posypałem startym serem, piekłem jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuścił. Po wyjęciu posypałem pokrojona natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń