Do góry

Przekąski Przepis na:

Prawie jak obwarzanki

Prawie jak obwarzanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 420 Ocena: 4246

Dodano:

Odsłon: 988

Domowe bułeczki z dodatkiem sera i wyglądem przypominająca obwarzanki to propozycja na smaczną przekąskę ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 700 g
  • mleko 150 ml
  • woda 150 ml
  • jajo 2 szt
  • sól 1/2 łyżeczki
  • cukier drobny 3 łyżki
  • masło 100 g
  • drożdże świeże 25 g
  • oliwa orzechowa 60 ml
  • Nadzienie :
  • twaróg 150 g
  • cukier puder 1 łyżka
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1-2 łyżki
  • sezam 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać cukrem i poczekać, aż się rozpuszczą. W tym czasie mleko wlać do wody i podgrzać. Jedno jajo i jedno żółtko roztrzepać widelcem. Pozostałe żółtko pozostawić do posmarowania wierzchu. Do zaczynu wlać kilka łyżek mleka i dodać 2 łyżki mąki, zrobić zaczyn i odstawić na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na ok. 20 min. Następnie ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Prostokąt posmarować serem i posypać cukrem pudrem.

  2. Zwinąć rulon i pociąć na paski szer. ok. 4-5 cm. Z każdej części zrobić wałek, poskręcać i połączyć ze sobą końce. Odstawić do napuszenia na ok. 30 min.

  3. Wyrośnięte drożdżówki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 20-25 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń