Do góry

Dania główne Przepis na:

Prażone ziemniaczane z mięsem i warzywami

Prażone ziemniaczane z mięsem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 29

Dodano:

Odsłon: 3245

PALCE LIZAĆ, TO ZA MAŁO!!!

Składniki

  • 1 kg. obranych ziemniaków
  • 8 obranych dużych marchewek
  • 1/2 kg. cebuli
  • 1 burak czerwony
  • Pęczek świeżej natki pietruszki
  • 2 liście kapusty włoskiej
  • 8 skrzydełek z kurczaka lub dramstików
  • 4 kiełbaski zwyczajne
  • 8 grubszych plastrów wędzonego boczku lub podgardla
  • vegeta
  • pieprz
  • 1/2 kostki margaryny roślinnej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dno oraz boki szybkowara smarujemy margaryną roślinną, obrane i umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki, a następnie układamy jako pierwszą warstwę.

  2. Marchewkę kroimy w plasterki i układamy na ziemniakach.

  3. Cebulę kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki i układamy na marchewce.

  4. Mięso z kurczaka oprószamy vegetą, układamy na warzywach, następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbaskę zwyczajną i pokrojony w grubą kostkę boczek lub podgardle. Całość przyprawiamy vegetą i pieprzem.

  5. Powtarzamy warstwę z jarzyn, przyprawiamy, natkę pietruszki drobno siekamy i układamy na wierzchu.

  6. Na koniec kładziemy buraka czerwonego pokrojonego w plastry, margarynę kroimy na kilka części, kładziemy a całość przykrywamy liśćmi kapusty włoskiej.

  7. Szybkowar szczelnie zamykamy pokrywką i całość gotujemy ok. 40 min.

  8. Podajemy z ketchupem i kwaśną surówką.

  9. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń