Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny i sysący ryż, szczególnie z piersią z kurczaka pieczoną w folii z przyprawami i jogurtem mojego przepisu.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 44
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 99
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 44
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 99
Składniki
Rozgrzać 4 łyżki stołowe oleju w garnku z grubszym dnem. Następnie wsypać 0,5 kg ryżu jaśminowego i bardzo dokładnie wymieszać. Ryż, który ja kupuję w Kauflandzie w opakowaniu 1 kg ma miarkę po boku, który umożliwia szybkie odmierzenie pożądanej ilości. Użycie drewnianej łyżki jest jak najbardziej wskazane. Pozostawić pod przykryciem przez ok. 1 minutę. Dla lepszego efektu można owinąć pokrywkę reklamówką jednorazową i dopiero nakryć garnek.
Po upływie ok. 1 minuty należy użyć ok. 125ml wody ( pół szklanki ) i podlać ryż. Należy podlewać dookoła po brzegach a na końcu środek. Wymieszać bardzo dokładnie i nakryć. Po upływie 10 minut należy czynność powtórzyć i dodać kostkę rosołową. Ryż należy podlewać jeszcze 2 razy co 10 minut przed dodaniem przypraw. Przez cały czas prażyć ryż na bardzo małym ogniu- aż do zakończenia. Dzięki temu zyskamy naprawdę smaczny ryż.
Po ok. 30 minutach dodajemy 1,5 łyżki kucharka oraz szczyptę curry, trochę bazylii i oregano wedle uznania. Ponownie podlewamy ryż używając ok. 125 ml wody. Po upływie 10 minut powtarzamy czynność. Dla pewności sprawdzamy, biorąc ziarnko i przełamując je na pół czy jest napewno w pełni miękki. Ryż podajemy na gorąco z mięsem, rybą i surówkami. Jeśli ktoś lubi ser żółty, ryż można urozmaicić dodając do jeszcze gorącego trochę sera startego lub w kawałkach i wymieszać do roztopenia a następnie posypać koperkiem. Smacznego!