Do góry

Przekąski Przepis na:

Prażony ryż jaśminowy po afrykańsku

Prażony ryż jaśminowy po afrykańsku

Autor: MargeritaSoul

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 2

Dodano: 05.06.2012

Odsłon: 1017

Smaczny i sysący ryż, szczególnie z piersią z kurczaka pieczoną w folii z przyprawami i jogurtem mojego przepisu.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzać 4 łyżki stołowe oleju w garnku z grubszym dnem. Następnie wsypać 0,5 kg ryżu jaśminowego i bardzo dokładnie wymieszać. Ryż, który ja kupuję w Kauflandzie w opakowaniu 1 kg ma miarkę po boku, który umożliwia szybkie odmierzenie pożądanej ilości. Użycie drewnianej łyżki jest jak najbardziej wskazane. Pozostawić pod przykryciem przez ok. 1 minutę. Dla lepszego efektu można owinąć pokrywkę reklamówką jednorazową i dopiero nakryć garnek.

  2. Po upływie ok. 1 minuty należy użyć ok. 125ml wody ( pół szklanki ) i podlać ryż. Należy podlewać dookoła po brzegach a na końcu środek. Wymieszać bardzo dokładnie i nakryć. Po upływie 10 minut należy czynność powtórzyć i dodać kostkę rosołową. Ryż należy podlewać jeszcze 2 razy co 10 minut przed dodaniem przypraw. Przez cały czas prażyć ryż na bardzo małym ogniu- aż do zakończenia. Dzięki temu zyskamy naprawdę smaczny ryż.

  3. Po ok. 30 minutach dodajemy 1,5 łyżki kucharka oraz szczyptę curry, trochę bazylii i oregano wedle uznania. Ponownie podlewamy ryż używając ok. 125 ml wody. Po upływie 10 minut powtarzamy czynność. Dla pewności sprawdzamy, biorąc ziarnko i przełamując je na pół czy jest napewno w pełni miękki. Ryż podajemy na gorąco z mięsem, rybą i surówkami. Jeśli ktoś lubi ser żółty, ryż można urozmaicić dodając do jeszcze gorącego trochę sera startego lub w kawałkach i wymieszać do roztopenia a następnie posypać koperkiem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń