Do góry

Dania główne Przepis na:

Prażucha

Prażucha

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 541

Dodano:

Odsłon: 7789

,tanio, smacznie,

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obrać ziemniaki, pokroić zalać wrzącą wodą, posolić. Tylko tyle wody aby przykryła ziemniaki. Boczek kroimy na drobne kawałki i robimy skwarki do okraszenia, jeśli boczek jest zbyt chudy dodajemy smalcu.

  2. Gdy się zagotują odczekać 5 minut, zmniejszyć gaz i zasypać powierzchnię ziemniaków mąką, przykryć pokrywką i prażyć na małym ogniu od czasu do czasu zaglądając czy cała maka jest przykryta wodą. Jeśli gdzieś jest sucha, przedziurawić widelcem.

  3. Gdy ziemniaki są już miękkie odlać wszystką wodę do garnuszka, może się przydać gdyby prażucha była za sucha.

  4. Następnie tłuczkiem ubijamy ziemniaki z mąka na gładką masę. Masa ma odstawać od garnka i tłuczka. Wtedy jest dobrze ubita, jeśli potrzeba dolewamy wody wcześniej odlanej do garnuszka, ew. soli.

  5. Podajemy okraszoną skwarkami z boczku. Można też odsmażać na rumiano.

  6. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lidka555ma 07 marca 2014 U nas w centrum mówimy na to prazoki, polane skwareczkami z boczku i rzeczywiście podajemy z rzadkim kapuśniaczkiem.Mąkę dosypujemy kiedy ziemniaki są prawie miękkie i dalej prażymy parę minut i dopiero tłuczemy.Wieki ich nie jadłam i dziękuję za przypomnienie

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 19 września 2011 JA JADŁAM PRAŻUCHĘ Z CZERWONYM CZYSTYM BARSZCZEM OKRASZONĄ SKWARECZKAMI.PYCHA!.

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Barbarelka36 06 marca 2011 szewczykk5 Masz rację, tu właśnie chodzi o prażenie mąki, dlatego prażaki:), prażucha:) A natalka5 miała chyba na myśli może kopytka? A zsiadłe mleko, kefir czy maślanka do prażuchy to podstawa:) Pozdrawiam:)

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szewczykk5 06 marca 2011 Uwielbiam i często gotuję, tylko nie rozumiem jaki tu sens jak pisze natalka5, by zasypywać ziemniaki surową mąką. Przecież to nie zdrowe a poza tym nazwa dania pochodzi od słowa prażyć - tu chodzi o mąkę naturalnie. Idealne z zsiadłym mlekiem bądź kefirem, super na lato.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natalka5 08 lutego 2011 pyszne ja robię mąka po ugotowaniu ziemników

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natalka5 08 lutego 2011 bardzo pyszne ja robie cały czas tylko po ugotowaniu dodaje mąke

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 07 lutego 2011 U mnie w domu babcia robiła podobne, tyle, że ziemniaki gotowała prawie do miękkości, później dosypywała mąki i prażyła, polane wytopionymi skarkami jadaliśmy z kapuśniakiem z kiszonej kapusty. Pyszności :)

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Barbarelka36 07 lutego 2011 :) No proszę... bo co region to inaczej się mówi z czym innym podaje...:) A polecam moją wersję na słono:)

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wz31 07 lutego 2011 U nas mówimy na to porka, Ja lubię polać śmietaną/jogurtem/ i posypać cukrem

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń