Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Precelki z Braniewa"
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 132
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 57
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 29
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 42
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 132
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 57
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 29
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 42
Składniki
Masło stop, przestudź. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka i cukru. Domieszaj tyle mąki, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryj go i odstaw w ciepłe miejsce.
Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj resztę mleka i cukru oraz cukier waniliowy. Dołóż żółtka, skórkę cytrynową i zaczyn. Wyrabiaj ciasto, aż zacznie odstawać od rąk i ścianek miseczki. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodaj masło. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć, podziel na 24 porcje. Z każdej zrób długi wałeczek. Spleć po dwa wałeczki i uformuj precelki. Ciastka ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Posyp grubym cukrem.
Piecz po 40 minut w temp. 180 st. Rozetnij i przełóż konfiturą.
ok. 2 godziny i 15 minut, 1 sztuka ok. 240 kcal.Źródło: Tina