Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Precelki z karmelem"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 140
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 115
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1043
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 140
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 115
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1043
Składniki
W 250 ml lekko osolonego wrzątku rozpuść masło i wsyp mąkę. Mieszaj ciasto, dopóki nie przestanie się lepić do ścianek naczynia i odstaw do wystygnięcia. Gdy wystygnie, dodawaj stopniowo (po jednym) jajka, cały czas mieszając ciasto.
Włóż je do worka cukierniczego i za pomocą końcówki z gwiazdką wyciśnij 16 precelków na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku w 200° C przez 15 minut, a następnie kolejnych 15 minut w 180° C.
W rondelku z grubym dnem rozpuść i skarmelizuj cukier. Zalej gorącą śmietaną i gotuj przez chwilę. Odstaw i wystudź. Z cukru pudru, 2 łyżek gorącej wody i 2 łyżek karmelu przygotuj polewę.
Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotuj gęsty krem. Zdejmij z kuchenki, dodaj żółtka i stale mieszając poczekaj, aż wystygnie. Dodaj masło i całość zmiksuj na gładki krem, doprawiając go pozostałym karmelem.
Schłodzone precelki przekrój i przełóż kremem oraz ubitą na sztywno śmietaną. Wierzch posmaruj polewą. Odstaw w chłodne miejsce do stężenia.
<strong> (bez czasu tężenia): ok. 70 minut. Porcja: 367 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie