Do góry

Desery Przepis na:

Precelki z karmelem

Precelki z karmelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Precelki z karmelem"

Składniki

  • 80 g masła
  • sól
  • 200 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 80 g cukru
  • 80 ml śmietanki kremówki. Na polewę: 150 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki. Na 500 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 2 torebki budyniu o smaku waniliowym
  • 4 żółtka
  • 100 g masła
  • 200 ml śmietanki kremówki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W 250 ml lekko osolonego wrzątku rozpuść masło i wsyp mąkę. Mieszaj ciasto, dopóki nie przestanie się lepić do ścianek naczynia i odstaw do wystygnięcia. Gdy wystygnie, dodawaj stopniowo (po jednym) jajka, cały czas mieszając ciasto.

  2. Włóż je do worka cukierniczego i za pomocą końcówki z gwiazdką wyciśnij 16 precelków na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku w 200° C przez 15 minut, a następnie kolejnych 15 minut w 180° C.

  3. W rondelku z grubym dnem rozpuść i skarmelizuj cukier. Zalej gorącą śmietaną i gotuj przez chwilę. Odstaw i wystudź. Z cukru pudru, 2 łyżek gorącej wody i 2 łyżek karmelu przygotuj polewę.

  4. Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotuj gęsty krem. Zdejmij z kuchenki, dodaj żółtka i stale mieszając poczekaj, aż wystygnie. Dodaj masło i całość zmiksuj na gładki krem, doprawiając go pozostałym karmelem.

  5. Schłodzone precelki przekrój i przełóż kremem oraz ubitą na sztywno śmietaną. Wierzch posmaruj polewą. Odstaw w chłodne miejsce do stężenia.

  6. (bez czasu tężenia): ok. 70 minut. Porcja: 367 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń