Do góry

Desery Przepis na:

Precle na kefirze

Precle na kefirze

Autor:

Przepisów i artykułów: 502 Ocena: 8130

Dodano:

Odsłon: 406

To ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne do formowania, elastyczne i nie potrzebuje podsypywania mąką. Są wyśmienite, mięciutkie, delikatne no i pyszne. Długo zachowują świeżość.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
  • drożdże 25 g
  • kefir, lub jogurt 150 g
  • mleko 150 ml
  • cukier 75 g
  • olej 65-70 ml
  • cukier z wanilią 10 g
  • Polewa : 1/2 szklanki wody + 1/2 łyżki cukru + sok z cytryny
  • cynamon + cukier ( opcjonalnie do posypania )
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wychodzi kilkanaście precli.
    Polewa. W gorącej wodzie rozpuścić cukier i sok z cytryny do smaku.
    Ciasto.
    Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek.
    Rozkruszyć drożdże, wsypać do dołka , zasypać łyżką cukru i zalać 3-4 łyżkami lekko ciepłego mleka.
    Resztę mleka wymieszać z kefirem.
    Kiedy drożdże staną się płynne, dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy ciasto.
    Ciasto będzie miękkie i elastyczne.
    Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Na około 1 godzinę.
    Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej części uformować wałeczek o długości 50 cm. Uformować na kształt precla, tak jak na zdjęciu.

  2. Precle ułożyć na dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 minut lub dłużej.
    Piec przez około 13 minut w temperaturze 180ºC.
    Precle powinny pozostać jasne, powinny się tylko delikatnie zarumienić.
    Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu smarujemy je polewą i ewentualnie posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń