Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Profiterolki z likierem waniliowym"
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 131
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22739
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 135
Polecam.
Odsłon: 5151
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 131
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22739
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 135
Polecam.
Odsłon: 5151
Składniki
Wodę zagotuj ze szczyptą soli i masłem. Mąkę przesiej, wsyp do wrzącego płynu. Energicznie mieszając, gotuj, aż masa będzie gładka i lśniąca, a także zacznie łatwo odklejać się od ścianek garnka.
Wtedy garnek z ciastem zdejmij z ognia, masę studź 10-15 minut. Potem wbij do niej jedno jajko. Utrzyj mikserem, odstaw do całkowitego wystudzenia.
Zimne ciasto utrzyj z pozostałymi jajkami (dodawaj je pojedynczo). Przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką z małym otworkiem. Blachę z piekarnika przykryj pergaminem. Wyciśnij małe rozetki ciasta (ew. nałóż porcje ciasta łyżeczką).
Zachowaj duże odstępy, ponieważ w czasie pieczenia profiterolki bardzo wyrosną. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz przez 20 minut.
Mleko na krem zagotuj, zdejmij z ognia, wymieszaj z likierem. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Utrzyj z obiema mąkami. Masę połącz z gorącym mlekiem waniliowym. Dobrze wymieszaj, by nie było grudek.
Zagotuj, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Krem odstaw do wystudzenia. Potem nadziej nim profiterolki. Część ciastek posyp cukrem pudrem, pozostałe oblej polewą czekoladową ufarbowaną na zielono.
Czas przygotowania: 95 minut. 1 sztuka: 140 kcal. Cena sztuki: 45 grŹródło: Tina