Do góry

Przekąski Przepis na:

Prosiaczki przekładane szynką

Prosiaczki przekładane szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2129 Ocena: 11949

Dodano:

Odsłon: 8059

Ciasteczka nie muszą być słodkie, aby wyglądać uroczo i smakować pysznie ! Co powiecie na słone ciasteczka z szynką?

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 1 białko jaja
  • 12 dag masła
  • 20 dag chudej szynki
  • pieprz ziarnisty
  • majeranek
  • sól
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 suszone śliwki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki, żółtek, śmietany oraz masła z odrobiną majeranku i soli zagnieść ciasto.

  2. Rozwałkować na grubość około 0,5 centymetra.

  3. Wycinać krążki (16 sztuk szklanką, 8 sztuk literatką).

  4. Wyłożyć 8 większych krążków, posmarować rozmąconym białkiem, następnie ułożyć wycięte krążki z szynki, ponownie posmarować białkiem, przykryć takimi samymi krążkami.

  5. Następie układać mniejsze krążki, a z resztek ciasta uformować uszy, nosek i ryjki.

  6. Z suszonych śliwek (pokrojonych na mniejsze kawałki) zrobić oczy, a z pieprzu ziarnistego otwory nosowe. (UWAGA na dzieci- lepiej pieprz zastąpić czymś mniej ostrym- np. czarnym sezamem)

  7. Gotowe świnki posmarować białkiem

  8. i piec na złoty kolor około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń