Do góry

Desery Przepis na:

Prosta i krucha szarlotka z papierówek

Prosta i krucha szarlotka z papierówek

Autor:

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 5174

Dodano:

Odsłon: 5764

Przepis na prostą szarlotkę z chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szczypty soli
  • szczypta sody
  • 3 łyżki wody
  • 1 kg jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przepis na ciasto:

    Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i sodę, dodajemy żółtka, masło pokrojone w kostkę, dolewamy spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski dolewamy wodę, mieszamy i odstawiamy, żeby odpoczęło.

  2. Przepis na mus jabłkowy:

    Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone jabłka. Mieszamy, aż się zarumienią i zmiękną. Następnie dodajemy cukier i przyprawy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przywarły do patelni. Odstawiamy do wystygnięcia.

  3. Pieczenie:

    Blaszkę (ok 25 cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Połową ciasta wylepiamy spód i nakłuwamy je widelcem - staramy się położyć jak najcieńszą warstwę. Następnie pieczemy przez 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni - aż ciasto się lekko zarumieni.

    Wyjmujemy spód z piekarnika, układamy na nim nadzienie z jabłek a na wierzchu kruszymy pozostałą część ciasta.

    Pieczemy ok 40 min również w 190 stopniach - po upieczeniu kruszonka powinna być złota.

    Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń