Do góry

Dania główne Przepis na:

Prosta lazania

Przepis dnia 2012-03-17
Prosta lazania

Autor:

Przepisów i artykułów: 152 Ocena: 5369

Dodano:

Odsłon: 423020

Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarna smakuje prawie każdemu. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, wystarczy trzymać się przepisu. Co więcej - po odgrzaniu smakuje równie dobrze, więc z powodzeniem możemy ją zabrać do pracy.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • puszka pomidorów z puszki
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron lazania
  • 30 dag żółtego sera
  • sól i pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • oliwa z oliwek
  • szklanka mleka 3,2 %
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła, zdejmujemy z ognia i dosypujemy 4 łyżki mąki. Mieszamy aż powstanie gładka masa. Następnie dolewamy szklankę mleka, z powrotem wstawiamy na palnik i podgrzewamy do uzyskania jednolitej gęstej masy - ciągle mieszając.

  2. Lazania: Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy posiekane w kosteczkę cebule i czosnek. Gdy mięso będzie już rozdrobnione i podsmażone dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią i chwilę dusimy. W osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek podgotowujemy makaron ok 2-3 min, odcedzamy.

  3. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy pierwszą warstwę makaronu. Makaron pokrywamy cienką warstwą beszamelu a na beszamelu układamy mięso. Przykrywamy makaronem i powtarzamy czynność. Ostatnia warstwa powinna się składać z beszamelu i mięsa. Całość posypujemy startym serem.

  4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20-30 minut. Potem wyłączamy piekarnik i lazanię pozostawiamy w nim jeszcze na ok. 20 min.

  5. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lippy-25 16 marca 2012 Jeśli jest beszamel i sos pomidorowy, nie ma potrzeby gotowania makaronu. Podczas pieczenia makaron wchłania wilgoć z obu sosów - jedynie trzeba piec dłużej, ok. 40 minut.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka02 16 marca 2012 Jako fanka kuchni włoskiej- uwieeeelbiam :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń