Do góry

Desery Przepis na:

prosta rolada jabłkowa wg ustnego przepisu od Basi

prosta rolada jabłkowa wg ustnego przepisu od Basi

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 113

Dodano:

Odsłon: 1881

baaaaardzo proste - i szybkie - w przyrządzeniu

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pokrój jabłka w kostkę, wymieszaj z cukrem i cynamonem - do smaku.

  2. Wyłóż jabłka na blachę wyłożoną papierem śniadaniowym.

  3. Wyrób ciasto biszkoptowe z 5 jaj i wylej na blachę.

  4. Piecz ciasto ok. 15-20 minut w temp. 150-170st, najlepiej sprawdzić zapałką czy jest sucha po włożeniu do pieczonego ciasta. Wyłącz piekarnik i pozwól ciastu powoli się schładzać.

  5. Kiedy ciasto jest jeszcze dobrze ciepłe - wyłóż je dnem do góry na ściereczkę. Zdejmij papier śniadaniowy (jabłka trzymają wilgoć, więc odejdzie bez kłopotu). Zwijaj powoli ciasto - przy wykorzystaniu ściereczki - w rulon. Ja zwijam wzdłuż krótszego boku, choć dla większej liczby konsumentów zwinąłem raz wzdłuż dłuższego boku - rolada wyglądała nieco mniej efektownie :).

  6. Zwinięte w rulon ciasto pozostaw w ściereczce do całkowitego wystygnięcia. Można od razu zajdaać :) Potem włóż do woreczka foliowego, to ładnie zmięknie i dojdzie :) Z wierzchu można posypać cukrem-pudrem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń