Do góry

Śniadania Przepis na:

Proste bułki pszenno – razowe

Proste bułki pszenno – razowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 300

Dodano:

Odsłon: 1992

Proste bułki pszenno – razowe

Składniki

  • 400 g mąki pszennej luksusowej
  • 50 g mąki razowej żytniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g oleju
  • 300 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki letniej wody
  • Na wierzch:
  • Mleko do posmarowania
  • Mak do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże mieszamy z cukrem i dwiema łyżkami letniej wody (muszą ładnie się rozpuścić). Do misy wsypujemy obie mąki, sól – wszystko mieszamy. Dolewamy olej, rozpuszczone drożdże i na samym końcu letnia wodę. Wszystko mieszamy ok. 5 minut mikserem z hakiem (ręcznie ok. 8 minut). Po wyrobieniu ciasto powinno jeszcze delikatnie się lepić. Z ciasta formujemy kule i przekładamy je do wysmarowanej olejem miski. Przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ciasto dzielimy na 8 kawałków. Z każdej formujemy bułeczki lub zaplatamy warkocze. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawiamy je po przykryciem na kolejne 30 minut. Po tym czasie bułki smarujemy mlekiem i obsypujemy makiem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C na 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 7 minut. Studzimy na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 09 maja Więcej żytniej, mniej pszennej np. 50/50 - czy też wyjdą takie cudne? Zabieram, bo czasem można sobie pozwolić na pszenne pieczywko. :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń