Do góry

Desery Przepis na:

Proste ciasteczka migdałowe z żurawiną

Proste ciasteczka migdałowe z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 1448

Dodano:

Odsłon: 1099

Ciasteczka migdałowe z żurawiną to idealna przekąska, nawet jeśli jesteś na diecie!

Składniki

  • 1 opakowanie migdałów (200 gramów)
  • 1/2 opakowania suszonej żurawiny (100 gramów)
  • 1 białko
  • kilka kropli zapachu waniliowego
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy płatki migdałów, żurawinę i białko jaja. Dokładnie wszystko mieszamy, aby białko połączyło wszystkie składniki. Nie dodajemy cukru, ponieważ słodycz będzie pochodzić z suszonej żurawiny. Naprawdę ciasteczka będą słodkie, i nie ma potrzeby dodatkowo ich dosładzać.

    Na blachę kładziemy papier do pieczenia, niczym go nie smarujemy.
    Łyżką nakładamy masę na papier formując okrągłe ciasteczka. Ważne jest, aby wszystkie składniki „dotykały” się, wówczas ładnie się upieką i nie będą kruszyć. Ciasteczka powinny być cienko rozłożone

    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w temp. 200 stopni. Im mniejsze i cienie rozłożone ciasteczka tym pieczenie będzie krótsze. Im większe i grubsze, tym dłużej trzeba je piec. Po upieczeniu powinny mieć lekko brązowany kolor.

    Migdały w płatkach pieką się szybciej, niż te w słupkach, dlatego trzeba uważać i zaglądać do piekarnika, aby ciasteczka się nie przypiekły.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń