Do góry

Desery Przepis na:

Proste ciasto drożdżowe z rabarbarem

Proste ciasto drożdżowe z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1020

Dodano:

Odsłon: 13245

Ciasto, przy którym nie trzeba się zbytnio naprawcować, jedyne czego potrzebuje to trochę czasu i spokoju, żeby wyrosnąć, a w zamian mamy niezły kawał pysznej, puszystej, słodkiej drożdżówy z soczystym, lekko kwaskowym rabarbarem i chrupiacą kruszonką.

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 szklanki (ok. 600 g) mąki
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki (180 ml) oleju
  • 3/4 kostki (75 g) świeżych drożdży
  • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Kruszonka:
  • 1 szklanka (150) mąki
  • 0,5 kostki (100 g) masła
  • 0,5 szklanki (60 g) cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 300 g rabarbaru
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1) Jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą rózgi kuchennej.

    2) Dodać pokruszone drożdże, ciepłe mleko oraz olej i ponownie wymieszać.

    3) Rózgę wymienić na łyżkę i cały czas mieszając, dodawać partiami przesianą mąkę oraz sól. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3h.

    4) Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, cukier i dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko rozcierać palcami, aż powstaną grudki ciasta i odstawić do lodówki.

    5) Kiedy ciasto wyrośnie przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

    6) Rabarbar pokroić na małe kawałki i równomiernie poukładać na przygotowanym cieście (dobrze, żeby zostały puste przestrzenie, ciasto drożdżowe lubi oddychać), a wierzch posypać przygotowaną kruszonką i odstawić na kolejne 30 min.

    7) Następnie piec 40 min., do suchego patyczka i zarumienia się kruszonki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    8) Upieczone ciasto wystudzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń